FOTO: SVENOLOF JONN

SILKESTVÅLEN


SVERIGES, FÖRSTA LYXTVÅL, TILLVERKADES I MARIEFRED 1820-1825.
 

Vid tiden mellan Franska revolutionen (1789) och Julirevolutionen (1830), under kejsar Napoleons tid, växte en stil fram som kom att kallas Empiren. Mänskliga rättigheter, kvinnans frigörelse, utbildning, forskning och industrialisering var viktiga rörelser i tiden.
 

I Sverige var Gripsholms Fabrik AB, belägen i den lilla staden Mariefred mittemot Gripsholms slott, landets största kemtekniska industri. Disponent var Carl Palmstedt som senare utvecklade Chalmers Tekniska högskola och produktutvecklare Jöns Jacob Berzelius, världsberömd kemist och efter Carl von Linné Sveriges mest berömda vetenskapsman. Under en kort men lycklig period var fabriken platsen för utveckling av både produkter och arbetarnas villkor.
 

DESS MEST BERÖMDA PRODUKT VAR SILKESTVÅLEN.
 

Hygien var en bristvara och en utsökt och formgiven tvål något hittills otänkbart i Sverige. Silkestvålen blev en liten men lysande bärare av de nya idéerna. Med sin rosenrelief, sin konkava form och sin rosendoft är den en typisk designprodukt från Empiren.

 

Silkestvålens form skulpterades av ornamentsbildhuggaren A M Fahlcrantz. Samuel Andersson gjorde kopparsticket till de handkolorerade omslagen. ”Æteriske oljor från Paris” gav doften och råvarorna var då som nu de yppersta. Gripsholms Fabrik sparade ingen möda att bringa tvålen till en ”kanhända mindre vanlig fullkomlighet”.

 

Tekniska museet har bidragit med avgjutningar av originalformar, Kungliga biblioteket med originalbild och tvålfabriken Victoria med råd om doft och kvalitet. Den nya tvålen är helt fri från allergener och mycket snäll mot alla typer av hud.

 

Tillverkad för Gripsholms Fabrik AB av tvålfabriken Victoria i Sverige.

 

Upp.